Vrijdag 13 en zaterdag 14 november staat Marvilde Toneel weer op de planken. Ditmaal met ‘Lang en Gelukkig’, een sprookje, maar dan anders.
Door Hannie Bettgens.

VELDHOVEN – ‘Lang en Gelukkig’ is dit jaar de titel van de jaarlijkse voorstelling van Marvilde Toneel. “Een stuk voor de hele familie, van jong tot oud”, zegt regisseur Jeanet Harpe. “‘Lang en Gelukkig’ is een origineel professioneel theaterstuk en is verfilmt. Nu is ‘Lang en Gelukkig’ voor ons, Marvilde Toneel, beschikbaar gekomen.”

Thema’s
In ‘Lang en Gelukkig’ worden meerdere sprookjes door elkaar heen gewoven. Harpe: “Het is geen normaal sprookje zoals we dat kennen van alle bestaande sprookjes. Zo komen Roodkapje en Assepoester elkaar tegen maar ook nog veel meer bekende sprookjesfiguren. Een sprookje met een boodschap. Het is educatief en moralistisch en bevat verschillende thema’s. Met ‘Lang en Gelukkig’ hopen we het publiek een beetje bewust te maken niet teveel in kaders te denken.” De thema’s lopen als een rode draad door het toneelstuk heen. Harpte vertelt verder: “Relaties die niet vanzelfsprekend of stigmatiserend zijn. De stoere prins is misschien toch niet zo stoer. De stiefzusters van Assepoester, Paris en Hilton, zijn dat wel zo’n leuke zusjes? En Roodkapje en de boze wolf? Prins Roderick van Oranje die door zijn moeder moet worden uitgehuwelijkt! Ook het thema van de samengestelde gezinnen komt aan bod. Assepoester had namelijk twee stiefzusters.”

Opkikker
“Tegenwoordig is een samengesteld gezin veel voorkomend. Mensen kunnen zich in ‘Lang en Gelukkig’ identificeren met veel situaties die daardoor voorkomen. Wat je ook zult ontdekken is, dat je daarin steun en troost kunt vinden. Situaties die je een opkikker geven, maar ook vooral herkenbare en toch vaak hilarische situaties die zo’n samengesteld gezin met zich meebrengt.” “Het is ook een verhaal met een moraal. Een uitdaging om eens verder te kijken dan je neus lang is. Kijk bijvoorbeeld eens naar de boze wolf. Is die echt zo boos? Is daar aanleiding toe? Hoe is dat toch zo gekomen? Heeft hij misschien ook wel een lieve kant? Het publiek een spiegel voorhouden, waarbij wij geen oordeel vellen maar waar iedereen het zijne of hare uit kan halen. En dat alles op een amusante en luchtige manier; het blijft natuurlijk een toneelstuk!”, aldus Harpe.

Wisselwerking
‘Lang en Gelukkig’ wordt door een groot aantal spelers op de planken gebracht. “Acht kinderen spelen en zingen mee in deze productie”, vertelt Mieke Sonnemans, verantwoordelijk voor de pr. “De kinderen pikken het allemaal goed op waarbij de spontaniteit van de kinderen voorop staat. Een mooie wisselwerking met de volwassenen waardoor het nog realistischer en levendiger wordt.”
‘Lang en Gelukkig’ wordt op vrijdag 13 en zaterdag14 november gespeeld in theater De Schalm, aanvang 20.00 uur. Kaarten kosten 12,50 euro en zijn te bestellen via www.deschalm.com of via de theaterkassa. Voorafgaand aan ‘Lang en Gelukkig’ verzorgt Harpe in de foyer een inleiding. ‘Lang en Gelukkig’ wordt mede mogelijk gemaakt door het coöperatiefonds Rabobank Eindhoven-Veldhoven.