Marvilde Toneel uit Veldhoven na 81 jaar nog springlevend.

door Wil van den Heuvel


Enkele jaren na de oprichting in 1926 stond de Meerveldhovense voetbalclub Marvilde er financieel niet al te best voor. Om daar verandering in te brengen, besloot het bestuur dat de eigen leden jaarlijks een of twee ontspanningsavonden voor donateurs, supporters en overige belangstellenden zouden gaan verzorgen.

Tiny de Brouwer (78) heeft uit de overlevering nog een en ander meegekregen. “Onder leiding van het accordeonorkest ‘De Marvilde Boys’ werden bonte avonden georganiseerd met sketches, korte eenacters en zang”, aldus de Meerveldhovenaar, die zelf nooit voetbalde maar ruim zestig jaar lid is van de toneelvereniging. “De ontspanningsavonden vielen goed in de smaak en de binnengekomen gelden waren een welkome aanvulling op de clubkas.” Het succes stond niet op zichzelf. Tijdens de jaarvergaderingen werd er geregeld meer over toneel gediscussieerd dan over voetbal. „Al gauw ontstond het idee om los van de voetbalclub een eigen toneelvereniging op te richten”, aldus de 80-jarige Tony van Rooij. “De naam werd, hoe kan het anders, Marvilde Toneel. Diel Bazelmans, een van de oprichters van de voetbalclub, werd de eerste voorzitter en de eerste contributie werd vastgesteld op drie cent in de week. In café De Genderbloem aan de Schoolstraat vonden de eerste voorstellingen plaats.”

Om de nodige financiën bijeen te krijgen, reisde het toneelgezelschap in de vijftiger en begin zestiger jaren regelmatig door De Kempen om in vaak veel te kleine, rokerige en naar drank riekende zalen op te treden. “Met de eerste bus van Touringcar bedrijf Van Gerwen”, glimlacht Sjef van der Velden (65). “Peer van Gerwen reed de bus, terwijl hij geen rijbewijs had omdat hij nog geen achttien was. Met dezelfde bus ging de voetbalclub naar uitwedstrijden. Ik ben een jaar of zeven geleden onder de voetbalclub uit gegaan. Nu is er niemand meer die lid is van zowel de voetbalclub als de toneelvereniging. Jan van Keulen — in 2011 op 92-jarige leeftijd overleden — was de meest prominente. Hij was ere-lid van zowel de voetbalclub als de toneelvereniging. Bovendien was Jan ruim zestig jaar penningmeester bij ons.”

Ondanks het geringe aantal van 28 leden is Marvilde Toneel na 81 jaar nog altijd springlevend. “Elk jaar geven we twee dagen achter elkaar een voorstelling in theater De Schalm”, vertelt Van der Velden. “Er komen toch al gauw 800 mensen op af Dit jaar op 31 oktober en 1 november spelen we de thriller Bloedwijn en Gele Rozen, geregisseerd door onze ‘Louis van Gaal’, Jeannet Harpe. Ze heeft de gave ons de mensen op de juiste plaats neer te zetten en op en top te motiveren.”

Als het aan Van der Velden ligt, worden de banden tussen beide Marvildes weer aangehaald. “Ik heb recent Laurens Creemers, de voetbalvoorzitter, gesproken. Aan onze kant ideeën genoeg. Laurens stond er open voor. Zo kunnen we bij jubilea en feesten bij de inkom de gasten ontvangen. Of iets in de sfeer van een ouderwetse bonte avond regelen. In ruil daarvoor zouden we op het sportpark graag reclame voor onze uitvoeringen willen maken.”


De bus waarmee Peer van Gerwen (achter het stuur) met Marvilde Voetbal en Toneel zonder rijbewijs door de Kempen reed. Staand Tony van Rooij (l) en Tiny de Brouwer. Zittend Sjef van der Velden. foto Kees Martens

[spacer height=”20px”] Artikel-ED-20140906