Veldhovenaar Tony van Rooij (1934 – 2022) had een passie voor muziek én voor toneel

VELDHOVEN – Harmonie Sub Umbra en Marvilde Toneel speelden een belangrijke rol in het leven van Tony van Rooij (87). Afgelopen woensdag overleed de Meerveldhovenaar die erelid was van beide verenigingen.

Ad Adriaans

Muziek was zijn grootste passie. De liefde daarvoor had hij van zijn vader geërfd. Die speelde bij de Postharmonie en bij L’Union Fraternelle in Zeelst. Bij harmonie Sub Umbra begon Tony van Rooij 76 jaar geleden op de trompet om later over te schakelen op de bariton.

‘Zonder drank ginne klank’ was een bekende uitspraak van hem

“Met de harmonie maakte hij alle concoursen mee. Het laatste van twee jaar geleden alleen als bewonderaar en luisteraar, de rest allemaal als muzikant”, zegt zijn goede vriend en medemuzikant Leo van Keulen. “Met het korps won hij veel eerste prijzen met lof. Het promoveren naar de vaandelafdeling in 1984 springt er wel uit. Vaak was hij op de hoek van de bar te vinden met een pilsje in de hand om een prijs te vieren. ‘Zonder drank ginne klank’ was een bekende uitspraak van hem”, Van Rooij was er trots op dat zijn kinderen en kleinkinderen ook allemaal een muziekinstrument bespelen.

Actief in vier orkesten

Tot zo’n vier jaar geleden was hij nog actief in maar liefst vier orkesten. Naast Sub Umbra speelde hij bij muziekvereniging Jong Nederland in Asten waar zijn zoon Antoine de dirigent is, een seniorenkapel in Woensel en in orkest Blue Monday van muziekschool Art4U. Gezondheidsproblemen noodzaakten hem om hiermee te stoppen. Tot aan corona bezocht hij nog wekelijks de repetitie van harmonie Sub Umbra, zij het niet meer als actief muzikant.

Lees onder de foto verder

Tony van Rooij bij zijn vijftigjarig jubileum bij Toneelvereniging Marvilde. ©Vincent Wilke

Ook was Van Rooij 71 jaar verbonden aan Marvilde Toneel. Ook het toneelspelen had hij niet van een vreemde. Zijn vader Josephus van Rooij speelde al toneel in Zeelst bij ‘Onderling kunstgenot’. In zijn beginjaren bij het toneel maakte Tony nog mee dat er bij mensen thuis werd gerepeteerd. Om een podium te creëren werd de huiskamer leeggehaald. Het decor werd vaak per bakfiets vervoerd.

Talloze hoofdrollen

Thuis repeteerde hij zijn rol waarbij echtgenote Betsy vaak als tegenspeler fungeerde. In talloze hoofdrollen wist hij volle zalen te vermaken. Ook als regisseur maakte Van Rooij zich jarenlang verdienstelijk voor de vereniging. Karin de Laat, secretaris van Marvilde Toneel: “Voor Tony als regisseur, was het totaalplaatje op het toneel het belangrijkst. Wat hij ook belangrijk vond en ook vaak zei: ‘De juiste mensen op de juiste plaats’. Als regisseur was hij voorstander van kluchten en blijspelen, waarin de schrijver Hans van Wijngaarden zijn voorkeur had.”

Het applaus na de voorstel­ling is de kers op de taart. En dan samen nagenieten met een pilsje in de hand

Hij genoot van alle facetten van het toneel. “De vooruitgang tijdens de vele repetities en de groei van het stuk tot de spanning als de datum van uitvoering nadert. Het applaus na de voorstelling is de kers op de taart. En dan samen nagenieten met een pilsje in de hand”, blikte hij enkele jaren geleden terug.

De uitvaartdienst vindt donderdag plaats. Voor zijn 76 jaar trouw aan Sub Umbra wordt tijdens de dienst aan de familie een erepenning en oorkonde uitgereikt.