Dubbel en Dwars - Marvilde Toneel Veldhoven

Tekst / Ray Cooney
Bewerking / John Lanting
Regie / Hans Heesbeen

Rolverdeling

Ellie Bosman / Mireille Susetyo
Hedda Bosman / Nienke Nijhuis
Sjaak Bosman / Sjef van der Velden
Martin Tuinman / Mario Gubbels
Inspecteur De Korte / Annie Verspaget
Inspecteur Wieneke / Tiny de Brouwer
Toine Buisman / Tom van Santvoort

Verhaal

In ‘Dubbel en Dwars’ draait het voornamelijk om taxichauffeur Sjaak Bosman. Het bijzondere aan hem is dat hij niet met één, maar met twee vrouwen is getrouwd. Dat gaat allemaal goed. Tot het moment dat hij door een ongelukje in het ziekenhuis belandt, waar hij ‘half groggy’ zijn twee huisadressen opgeeft.

En dan heeft Sjaak heel wat uit te leggen aan zijn dames en aan twee nieuwsgierige rechercheurs. Het gevolg is een mengeling van persoonsverwisselingen en ogenschijnlijk onoplosbare situaties. Al deze ingrediënten zullen in ‘Dubbel en Dwars’ helder en luchtig voor het voetlicht worden gebracht.

Foto’s van de uitvoeringen

Recensie

Dubbel & Dwars door Marvilde Toneel
****

(door Peter Borgers)

Stuk: Dubbel & Dwars
Door: Marvilde Toneel
Regie: Hans Heesbeen
Tekst: Ray Cooney

Gezien: Theater De Schalm, vrijdag 5 november 2010.

Het Eindhovens dagblad is een rotblad en wordt gemaakt door hufters. Dat vindt taxichauffeur Sjaak Bosman, want hij staat met zijn geschonden kop op de voorpagina. En vanwege zijn dubbelleven, met twee huizen en twee vrouwen, moet hij van publiciteit niks hebben.

Spel
De heren en dames hebben hun rollen goed onder de knie. Een enkele keer wordt er even gestameld of naar tekst gezocht. Maar doorgaans weet iedereen het tempo hoog te houden, wat het stuk zeker ten goede komt. Alle karakters zijn vrij eendimensionaal, zoals bij kluchten gebruikelijk is. Ze komen daardoor niet echt tot leven. De overdreven nicht zoals je alleen in kluchten en modeprogramma’s ziet, past eigenlijk helemaal niet meer in deze politiek correcte tijd. Maar het is wel een glansrol, want het ligt er echt lekker dik op.

Regie
De setting van het stuk in Woensel, met allerlei plaatselijke verwijzingen en zelfs een bijrol voor ons regionale dagblad, brengt dit stuk dichtbij. Dat werkt goed en we weten nu allemaal dat in Woensel rare snuiters wonen. De vele verwikkelingen die door Sjaaks dubbelleven ontstaan, zijn prima te volgen. Nergens ontaardt het in een onduidelijke warboel. Terwijl met onze Sjaak toch zo’n beetje alles mis gaat dat mis kan gaan. Het is allemaal goed op de rails gezet en doordacht.

Vormgeving
Dubbel & Dwars speelt zich af in twee huiskamers en bij tijd en wijle worden scènes simultaan in beide kamers gespeeld. De podiumsetting, waarin de woonkamers naadloos in elkaar overlopen, is daar prima op aangepast. En het ziet er lekker truttig uit, stijl zeventiger jaren. Zoals vaker is hier dankbaar gebruik gemaakt van sponsoring door een bouwmarkt. Bijzonder is daarom dat er een deur ingetrapt wordt, meestal dient alles immers heel te blijven.

Beleving
Marvilde weet wat het kan en heeft met dit stuk een lekkere vlotte klucht in handen. Het loopt allemaal soepel en lekker, zodat de lachsalvo`s elkaar opvolgen. Voor het publiek is het volop genieten. De uitvoering is bovendien lekker compact en niet te lang, zodat we niet overvoerd worden door grappen en grollen. Prima gedaan, dus. Het resulteert in een terechte ovatie.

Totaal 4 sterren.