Tekst / Carl Slotboom
Regie / Hennie van Leuken

Rolverdeling

Verhaal

Richard en Dorris Koenen kopen een leegstaand herenhuis. Volgens de overbuurvrouw Cornelia Zijtveld heeft de vorige bewoner zijn vrouw vermoord en gebeuren er sindsdien vreemde, onverklaarbare dingen in het huis. Een spiritistische seance, onder leiding van het medium Mathilde Hoekstra, moet uitkomst bieden.

Foto’s van de uitvoeringen

Recensie

Onvervalste komedie met sterk spel in De Schalm

(Door Jan Heckers)

Marvilde Toneel met de komedie “Een verhuizing en andere ongemakken”. Gezien vrijdag en zaterdag in theater De Schalm in Veldhoven.

Het was volle bak, afgelopen vrijdag en zaterdag in theater De Schalm in Veldhoven. Het publiek kon daar genieten van het spel van het Marvilde Toneel. In de komedie “Een verhuizing en andere ongemakken” speelden de amateurspelers van Marvilde op de top van hun kunnen.

Tijdens de eerste acte werden de lijnen al uitgezet voor het publiek. De hypergevoelige en met smetvrees behepte Bets Verhage, meesterlijk vertolkt door Clasien van Meersbergen, was op haar best in haar rol van schlemielige schoonzus. Ook Madeleine van Meel was sterk in haar rol van Cornelia Zijtveld. Haar opkomst waarin zij in een spraakwaterval van zeker vijf minuten roddels en achterklap virtuoos de zaal in slingerde, was perfect.

Ook de twee verhuizers Sjaak (Olaf Liebregts) en de droogkloot Ruud (Hans Heesbeen) deden het erg goed. De reclamespreuk op hun rode overalls waarop te lezen was ‘Verhuis dik me’ en ‘centrale voor kaar’ was onbegrijpelijk voor het publiek. Totdat ze naast elkaar gingen staan en het publiek ‘Verhuiscentrale dik voor mekaar’ kon lezen, een leuke vondst van de regisseur Hennie van Leuken. Olaf Liebregts en Hans Heesbeen zijn goed op elkaar ingespeeld. De een (Hans) als aangever en de ander (Olaf) die maar hoeft in te koppen. Het medium Mathilde Hoekstra werd gespeeld door Gea van der Goes (75) in tenue dat sterk aan Jomanda deed denken. Zij was sterk aanwezig, sprak helder en goed gearticuleerd.

Ook Karin van Kuijen was goed op dreef als de lichtzinnige secretaresse Maria. Met haar luchtig en frivool spel is zij altijd sterk aanwezig. Sjef van der Velden en Tiny de Brouwer stonden hun ‘mannetje’ in deze komedie. Als Tiny de Brouwer opkomt, gaat er nog altijd een golf van herkenning door de zaal. Hij kan niets fout doen. Het geheel was een vermakelijk stuk dat voor veel vermaak heeft gezorgd. Jammer dat het publiek niet vaker naar zo’n stuk kan komen kijken.