Tekst / J. Hemmink Kamp
Regie / Tony van Rooij
Rolverdeling
–
Verhaal
Ziezo, het zit er op. Na 65 jaar is de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. We zijn nog goed gezond en kunnen nog lekker van onze nadagen genieten. We kopen een brommertje en trekken er heerlijk op uit. Het afscheid van de zaak was een groot feest en straks komen de kinderen om te feliciteren.
Vader heeft een enveloppe met inhoud gekregen en op voorstel van moeder krijgen de kinderen allemaal wat. Zo zijn ze. Een heel leven van werken en zorgen voor de kinderen wordt afgesloten. Doch de visite wordt een pijnlijke teleurstelling. Och, ze doen wel hartelijk, maar hun schoondochter, die het veel te hoog in haar bol heeft, ontvouwt dat zij er in geslaagd is om voor “de oudjes” een plaats te reserveren in een bejaardentehuis.
Maar “de oudjes” zijn daar nog lang niet aan toe. Een pijnlijk conflict tussen de oudjes die nog vitaal zijn en hun kinderen. Maar gelukkig zijn de buren er nog…
Foto’s van de uitvoeringen
Recensie
‘Gezellig’ herkenbaar “Eindpunt” Marvilde
“Het Eindpunt” van J. Hemmink-Kamp gespeeld door toneelvereniging Marvilde. Regie: Tony van Rooij. Gezien 29 oktober in De Schalm Veldhoven.
(Door Maddy Boekema)
De pas gepensioneerde Jacob Kuipers (Tiny de Brouwer) en zijn vrouw Liebeth (Maria van Mol) denken heerlijk van hun pas verworven vrije tijd te gaan genieten. Schoondochter Truus (Jeanne Adams) wil daar een stokje voor steken. Ze heeft een plaatsje in een splinternieuw bejaardenhuis voor haar schoonouders geregeld.
“Bezorgdheid om de oude dag van haar schoonouders” blijkt “kattegespin voor eigen gewin”. Haar dochter zou de vrijkomende woning van haar grootouders goed kunnen gebruiken, want ze wil een boetiekje beginnen.
Dit thema van “Het Eindpunt” bleek bij de volle zaal enorm aan te slaan. Een zeer herkenbaar en eigentijds gegeven werd gekoppeld aan een duidelijke boodschap. De ouderen in onze samenleving zijn meestal nog zeer goed in staat hun eigen beslissingen te nemen. Tevens werd het publiek geconfronteerd met minder leuke eigentijdse verschijnselen. Onverschillige, weinig gevoelige jeugd met weinig respect voor de oudere, gefixeerd op eigenbelang met weinig oog voor het wel en wee van de ander. Producten van een opvoeding waarin de ouders te weinig tijd voor elkaar en voor hun kinderen hebben en door eigen bezigheden en teveel aandacht voor waarden als geld en luxe uit elkaar drijven.
Marvilde koos deze keer bewust voor een ander soort stuk. “Het Eindpunt” is een tragi-komisch blijspel. Hemmink-Kamp heeft zijn toch tragische boodschappen verpakt in een komisch kader. Hij hanteert talrijke bekende uitdrukkingen, en leuk gevonden woordspelingen. Zijn typen zet hij bewust erg zwart/wit neer. De tien spelers van Marvilde voelden zich in dit eigentijdse stuk als een vis in het water. Ze hadden zich uitstekend in hun rollen ingeleefd.
Moeder Truus, zoon Erik (Hans Heesbeen) en dochter Anja (Lisette Kaptein) speelden de negatieve typen met eigenbelang hoog in het vaandel. Het echtpaar Kuipers, hun zoon Herman (Sjef van der velden), zijn dochter Liesje (Annema v.d. Loo) en de buren (Frans en Annie Kerger) speelden aan de positieve zijde. Mevrouw Scharrelaar (Gea van der Goes) bracht een leuke typering als dame van de sociale dienst voor bejaardenzorg ten tonele.
Tiny de Brouwer en Frans Kerger hadden hun rollen wel heel goed in de vingers, maar ook de anderen speelden “Het Eindpunt” duidelijk met veel plezier. Het publiek genoot van hun spel met volle teugen en wie vanavond of morgen naar Marvilde gaat kijken heeft zeker een vermakelijke avond voor de boeg.