Tekst / Hans van Wijngaarden
Regie / Tony van Rooij

Rolverdeling

Verhaal

’t Is een uitstervend ras, maar soms kom je er nog tegen, zo’n antieke huisbediende. Neem nu Harrie: superbeleefd en onderdanig schuifelt hij door het leven. Het woord “plezier” staat niet in zijn woordenboek.

Gelukkig zijn er ook nog Lotties. Dienstmeisjes die je ervan verdenkt dat ze iedere dag paardenvlees eten. Met zo’n Harrie en zo’n Lottie in huis kunnen baron en barones van Sevenum hun lol niet op. Alle dagen vuurwerk!

Foto’s van de uitvoeringen

Recensie

Marvilde brengt “Harrie’s Nachtmerrie” met overtuiging

“Harrie’s Nachtmerrie” van Hans van Wijngaarden. Regie Tony van Rooij. Toneelvereniging Marvilde. Gisteravond gezien in De Schalm.
(Door Maddy Boekema)

Harrie’s Nachtmerrie is een vrolijk spel met leuke woordspelingen en aardige typeringen van het zogenaamde jet-set wereldje en de bekende verwikkelingen en verwarring rond de mannetjes en vrouwtjes die elkaar meer dan aardig vinden.

Marvilde presenteert ditmaal niet de boertige klucht of het vertrouwde blijspel maar een stuk waarin ietwat fijnere humor wordt tentoongespreid. De acteurs spelen zeer tekstvast, af en toe teveel met de geijkte gebaren zoals het priemende vingertje en soms nog wat onwennig. Het geheel is echter met grote inzet gebracht en zeer vermakelijk.

Vooral kunstschilder Toon Adams en freule Gea van der Goes weten, zonder overigens afbreuk te doen aan de andere acteurs, hun creaties overtuigend op het publiek over te brengen.

De bla bla opwaardering van zogenaamde moderne kunst wordt aardig op de hak genomen. De typerende reacties op het moderne kunstwerk van huisknecht Harrie spreken daarin boekdelen.

Dienstbode Lottie, die verliefd is op Harrie, wil een man van hem maken en heeft achter de schermen een groot aandeel in de kunstwerkaffaire. Door de verwikkelingen ontwikkelt haar Harrie (Tiny de Brouwer) zich wonderwel tot een daadkrachtig figuur.

Marvilde speelt het vrolijke spel vanavond en morgen nog eens in De Schalm.