Tekst / Hans van Wijngaarden
Regie /

Rolverdeling

Verhaal

Willem de Vries, de held op sokken, heeft een huwelijksadvertentie geplaatst. Hij krijgt hier antwoord op van een zekere KOOTJE. Maar o wee, die zekere Kootje is alleen maar doorgestoken kaart, want zijn nichtje Jolanda slikte zijn huwelijksadvertentie niet. Wat drommel, oompje is hartstikke verliefd op zijn huishoudster, maar dat heeft de tobberd zelf niet in de gaten, in ieder geval durft hij daarmee niet voor de dag te komen en daarom heeft hij nu maar een advertentie geplaatst.

Goed, Jolanda zal haar oompje wel klein krijgen. Er komt een brief van een zekere Kootje en nog diezelfde avond dient Kootje zich aan met haar hele familie incluis. Mijn hemel, wat een boerenfamilie. En Kootje zo lelijk als de nacht. En het hele stel blijft maar gelijk een paar dagen logeren. Dat is goed voor de kennismaking. Dan weet men tenminste tegelijk wat men aan elkaar heeft.

Nou, Willem de Vries komt er al heel gauw achter wat hij aan Kootje en haar familie heeft. Kon hij ze maar weer kwijt. Maar voordat de familie weer vertrekt moet Willem eerst nog heel wat ondergaan. Dwaze dingen, fantastische dingen. Maar uiteindelijk wint Jolanda haar spelletje toch: haar oompje verklaart zijn liefde aan zijn huishoudster.

Foto’s van de uitvoeringen

Recensie

Boertig stuk van Marvilde vermakelijk

(Van onze correspondente)

VELDHOVEN – “Kontakt met Kootje” heeft alles in zich van de boertige klucht met ruwe, platrealistische toonzetting en als gewild motief de “bekvechtpartijen” tussen man en vrouw. Vrijgezel Willem de Vries wordt op slinkse wijze gekoppeld aan zijn huishoudster, maar voordat het zover is, figureren heel wat typen op het toneel.

De held op sokken krijgt als reactie op zijn huwelijksadvertentie de complete boerenfamilie van gegadigde Kootje op zijn dak. De familie zit in het complot van het nichtje van oom Willem, Jolanda. Oom Willem is namelijk eigenlijk verliefd op zijn huishoudster, maar heeft dat zelf niet in de gaten en Jolanda, vriendin Yvonne en de boerenfamilie helpen hem een handje.

De kluchtige verwikkelingen ontlokken het publiek heel wat lachsalvo’s en de dubbelrol van de boerenfamilie, die aardig wordt neergezet, geeft daar heel wat aanleiding toe. Het is alleen jammer dat de figuur van oom Willem, de boekhouder vrijgezel, uiterlijk niet méér de middenveertiger benadert en daardoor wat meer gewicht in de schaal legt.

Marvilde koos dit maal voor een klucht waarin het een en ander toneel-technisch gezien wel wat beter kon, maar de volle zalen publiek hebben van “Kontakt met Kootje” vorige week donderdag en vrijdag met volle teugen genoten. En ook de bejaarden van Huize Merefelt in Veldhoven zullen zeker van de klucht genieten. Marvilde speelt daar op elf april nogmaals, maar dan in een besloten voorstelling.