Tekst /
Regie /

Rolverdeling

Verhaal

Een Oosterse Prins heeft drie jaar lang briefwisseling onderhouden met een Hollands meisje. Uit deze bliefwisseling is een grote liefde gegroeid. Nu komt de prins met zijn gevolg naar Holland om het meisje tot zijn bruid te maken.

Maar het spel zou geen dwaze klucht geworden zijn, als het meisje niet drie jaar geleden bij gebrek aan een goede foto van haarzelf, de foto van haar vriendin aan de prins had opgestuurd. Dat dit de oorzaak wordt van grenzeloze verwarringen, is natuurlijk begrijpelijk.

Foto’s van de uitvoeringen

Recensie

Vrolijke Start Marvildes jubileumjaar

“Hoogheid, uw kameel staat voor” van Max Andrea. Toneelvereniging Marvilde, regie: Tony van Rooij. De Schalm, Veldhoven, donderdag 26 mei.
(Door Hans van den Heuvel)

Dat Veldhoven naast Meer Vreugde Kern ook in Marvilde een zeer gewaardeerde toneelgroep kent, bleek gisteravond ten overvloede. Marvilde trok een volle zaal bij de start van zijn jubileumjaar, die tot een vrolijke gebeurtenis uitgroeide. Het publiek stak zijn waardering voor vijftig jaar degelijk werk in het algemeen en de première van gisteren in het bijzonder niet onder de schouwburgbanken van De Schalm.

In minder feestelijke jaren brengt Marvilde in november een toneelstuk op de planken. Dat zal er ook dit jaar wel weer komen, maar een gouden jubileum is reden genoeg om het doek een keer extra op te halen. Het is in het grijze verleden al eens opgevoerde “Hoogheid, uw kameel staat voor” bleek een goede greep. Enkele spelers mochten af en toe wat luider spreken, en een souffleuse wat minder luid, maar dat waren maar kleine rimpeltjes in een gladverlopen voorstelling. Er werd komisch en met vaart gespeeld, zonder zwakke plekken. Een uitstekende basis om naar het volgende jubileum toe te werken.

Vanavond is er weer een voorstelling in De Schalm. Het 50-jarige Marvilde verdient dan opnieuw een volle zaal.

Recensie

MARVILDE TONEEL TREKT VOLLE ZAAL

Marvilde Toneel uit Veldhoven bestaat 50 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum werden op donderdag 26 en vrijdag 27 mei, twee uitvoeringen gegeven van de klucht “Hoogheid, uw kameel staat voor”, van de auteur Max Andrea. De regie was in handen van Tony van Rooij. Het geheel speelde zich af in De Schalm te Veldhoven.

Beide avonden mocht Marvilde Toneel zich presenteren voor een volle zaal. Met de keuze van deze klucht heeft Marvilde Toneel bij haar publiek midden in de roos geschoten. Beide uitvoeringen werden een geweldig succes, wat duidelijk bleek uit de open doekjes die de spelers en speelsters in ontvangst mochten nemen tijdens de uitvoeringen, alsook het langdurig applaus aan het slot.

Wanneer twee vrouwen iets ondernemen dreigt het altijd mis te gaan. Hetty Veldberg (maria van mol) en haar vriendin Wilma v.d. Wal (Sina Verspaandonk) jagen echtgenoot Martin Veldberg (Tiny de Brouwer) de stuipen op het lijf, wanneer ze hem vertellen dat een oosterse prins op bezoek komt. Prins Ali Ahmed Yoessef (André Vervloet) komt om de hand van zijn geliefde, Wilma v.d. Wal, waarmee hij drie jaar heeft gecorrespondeerd. De vrouw die de prins kent is echter Hetty Veldberg, omdat haar vriendin Wilma bij gebrek aan een goede foto van zichzelf, de foto van haar vriendin aan de prins heeft opgestuurd. De prins komt echter niet alleen. In zijn gevolg bevinden zich ook zijn onafscheidelijke lijfwacht Ibrahim (Tiny Timmers), een inspecteur van de veiligheidsdienst Eric Pinto (Toon Adams), die de veiligheid van de staat moet waarborgen, en de journalist Godert Kreukel (Wil van ’t Geloof), die de wereld van alle nieuws in kennis moet stellen. Wanneer dan ook nog de bazige tante Cora (Gea v.d. Goes), die overal haar neus insteekt, plotseling op visite komt en de oudheidkundige juffrouw Laura Staarling (Jeanne Garenfeld) zich aandient is de boot helemaal aan, en staat Martin Veldberg op instorten. Een klucht vol verwikkelingen en misverstanden waarvan het publiek met volle teugen heeft genoten. Marvilde Toneel speelde met volle overtuiging, zonder zwakke plekken, en in een goed verzorgd decor. Het applaus en de bloemen die spelers en regisseur na afloop in ontvangst mochten nemen, waren dan ook meer dan verdiend. Marvilde Toneel heeft een goede start gemaakt bij de viering van het gouden jubileum.