Tekst / James Breamly
Regie /

Rolverdeling

Verhaal

Manlief vergeet zijn huwelijksdag. Zoonlief, die student is, komt beneden en roept dat ie de wereld gaat verbeteren; ze gaan staken, protesteren en weet ik wat al meer! Wat ie verbeteren wil, weet ie nog niet; eerst de knuppel maar eens in het hoenderhok. Dochterlief volgt hem op de voet en roept dat ze ook gaan staken, omdat de directeur van de school er ’n ander normbesef op na houdt dan z’n lieve leerlingen.

Moeder heeft het niet meer en roept dat ze eveneens gaat staken. Zij is het beu als huisslavin gebruikt te worden en rukt uit om aanhang te vinden. Deze aanhang vindt zij prompt in haar buurvrouw, de vrouw van de notaris, en in een gepensionneerde ziekenhuis verpleegster.

De mannen staan raar te kijken. Wat nu? Wie zal er het etentje koken en de was doen? Maar de mannen besluiten tot tegenmaatregelen en vormen de bond van Toffe Tony. Een heerlijk badinerend spel, waarbij iedereen een veeg uit de pan krijgt.

Foto’s van de uitvoeringen

Recensie

Succes voor “Marvilde-toneel” met “Toffe Tony”

In de sfeervolle zaal van de Schalm te Meerveldhoven ging vrijdag 10 november jl. om acht uur het doek op voor de jaarlijkse première van Marvilde Toneel.

Onder regie van de heer Tony van Rooij werd het vrolijke blijspel in drie bedrijven “Toffe Tony”, van James Breamly voor het voetlicht gebracht.

Uit de reacties van de bijna volle zaal bleek dat Marvilde met deze keus bij het publiek midden in de roos heeft geschoten. Deze avond bleek nog eens duidelijk dat men om humor vraagt. Het in grote getale aanwezige publiek heeft genoten van het vertoonde en ging na afloop dan ook tevreden huiswaarts. Natuurlijk was het vertoonde toneeltechnisch gezien niet volmaakt. Misschien waren de eerste twee bedrijven met iets meer tempo nog beter uit de verf gekomen. Ook de verstaanbaarheid in de zaal was in het begin niet voldoende. Maar evenals de zenuwen waren deze tekortkomingen in het derde bedrijf echter totaal verdwenen, waardoor het geheel naar een behoorlijk peil groeide en het stuk op een hoogtepunt eindigde.

Wat de prestaties van de spelers en speelsters betreft willen we geen namen noemen, hoewel gezegd mag worden dat Marvilde Toneel wel over het spelersmateriaal beschikt wat nodig is om een verantwoord stuk toneel te brengen.

Door hard te werken is deze toneelgroep, gezien het behaalde resultaat, tot meer in staat. Dat het publiek tevreden was werd na afloop wel duidelijk, getuige het langdurige applaus dat de acterende dames en heren en hun regisseur in ontvangst mochten nemen. De bloemen na afloop waren dan ook verdiend. Marvilde had succes.

Aan het decor was bijzonder veel aandacht besteed, en gaf het stuk de sfeer waar het om vroeg.