VELDHOVEN – Marvilde Toneel bestaat 90 jaar. De vereniging viert dat met een jubileumstuk dat op 17 en 18 november in Theater de Schalm wordt opgevoerd. Alle zestien leden hebben een rol in het blijspel ‘Wat is normaal?’

Ad Adriaans 16-11-23, 20:00 Bron: ED

15 november 1933 is de oprichtingsdatum van Marvilde Toneel. De club is ontstaan vanuit voetbalvereniging Marvilde. Om de clubkas te spekken, werden er avonden georganiseerd met onder meer sketches en korte eenakters. De avonden waren een succes waarna de organisatoren besloten om een eigen toneelvereniging te beginnen. Tijdens de oprichtingsvergadering meldden zich al direct voldoende leden aan om te kunnen starten. De contributie werd vastgesteld op drie cent per week.

Kluchten en blijspelen

Pas in 1948 mochten ook vrouwen lid worden van Marvilde Toneel. ,,Mijn moeder werd toen meteen lid”, vertelt huidig voorzitter Annie Verspaget. Momenteel zijn beide geslachten in evenwicht onder de zestien leden. Tot het eind van de vorige eeuw bracht de club elk jaar twee stukken op de planken. Omdat dat een flinke belasting voor de spelers was, is dat toen teruggebracht naar een stuk per jaar. Annie Verspaget is lid vanaf 2008 en hanteert sinds twaalf jaar de voorzittershamer. Elk jaar speelt ze daarnaast een rol. ,,In het stuk ‘Lang en Gelukkig’ speelde ik zelfs twee rollen. Ik was zowel jager als koningin in die klucht.”

Daarnaast zit ze ook nog in de leescommissie. ,,Over het algemeen spelen we kluchten en blijspelen. De laatste tien jaar zitten er ook serieuze stukken tussen. We laten jaarlijks tot wel twintig stukken als zichtzending komen om daaruit een keuze te maken. We lezen net zo lang totdat we drie geschikte stukken hebben. Die leggen we voor aan onze regisseur Wilma Stofmeel en die maakt daaruit een keuze.”

Het is een uitlaat­klep voor mij en het is een leuke groep spelers
– Hans Heesbeen

Hans Heesbeen (65) is met 49 jaar het langst verbonden aan de club. Hij weet nog precies hoe hij bijna een halve eeuw geleden lid werd. ,,Ik deed aan schooltoneel. Marvilde Toneel had in 1974 jeugd nodig. Na een van onze voorstellingen vroegen ze wie lid wilde worden van hun club. Ik besloot met drie of vier anderen de stap te wagen. Daarvan ben ik nog als enige over.” De Veldhovenaar heeft het nog steeds prima naar zijn zin bij de club. ,,Ik kruip graag in de huid van een ander. Het is een uitlaatklep voor mij en het is een leuke groep spelers.”

Jongste lid

Zolang als Heesbeen weet, kent Marvilde Toneel een trouw publiek. ,,Toen ik pas lid was, ging ik in Meerveldhoven langs de deur met donateurskaarten. Voor zes gulden kon men met twee personen naar de voorstelling komen. Veel wijkbewoners kwamen jaarlijks kijken. En nieuwe leden trekken ook weer nieuwe toeschouwers.” Dat zijn bijvoorbeeld Alice Verspaget en Elise van den Berg, respectievelijk dochter en kleindochter van de voorzitter. Elise is met zestien jaar het jongste lid. ,,Ik speel een stagiair in het stuk. Een rol die mooi past bij mijn leeftijd.” Alice verleende al enkele jaren hand- en spandiensten bij de club. ,,Vorig jaar was ik figurant. Dit jaar heb ik de rol van Jona. Ik vind toneelspelen heel gezellig om te doen, beter dan sporten”, zegt ze met een lach.

Voor beide voorstellingen, die beginnen om 20.15 uur, zijn nog kaarten te bestellen via de site van het theater of aan de theaterkassa.