Veldhovens Weekblad / woensdag 16 oktober 2019

Marvilde Toneel probeert ieder jaar met een nieuwe uitdaging op de planken te komen. “Van oudsher staat Marvilde Toneel bekend als de toneelvereniging van de kluchten, komedies en blijspelen,” zegt Mireille Susetyo. Zij speelt Grace in het gelijknamige toneelstuk.

VELDHOVEN – “Dat vinden we heel leuk om te spelen maar we houden ook van de afwisseling. De uitdaging om een andere kant van onszelf te laten zien.” Grace gaat over een actrice op leeftijd, getekend door het leven. Ze krijgt geen grote rollen meer, wat haar enorm frustreert.”Ik ben lid van de leescommissie en was gelijk onder de indruk van het verhaal. Iedereen die het las was dat eveneens. Dit moeten we spelen. Toen we het later aan de groep bekendmaakten bleek iedereen unaniem voor uitvoering van het stuk. Opmerkelijk, en voor ons een unicum.”

Grace bevat veel mooie karakters. “Het is een verhaal met een lach en een traan. Herkenbaar voor iedereen. Grace heeft haar deel van het leven meegekregen. Dat heeft haar gevormd tot de verwende diva zoals ze zich gedraagt. Maar wel in verval door drank en verdovende middelen. Ze is gefrustreerd omdat ze geen mooie rollen meer krijgt aangeboden. Zelf is ze er van overtuigd dat het aan haar leeftijd ligt. Als ze op een gegeven moment doorslaat komt ze terecht bij de psychiater. Een gesprek brengt haar terug in het verlede.”

“Het verhaal van Grace is hedendaags hoewel het zich decennia geleden afspeelde. Ook toen was er al de kwestie #metoo zoals het tegenwoordig wordt omschreven. Situaties waar Grace in terecht is gekomen, gedwongen of ongedwongen. Tragische, romantische en komische situaties wisselen elkaar af. Je wordt meegevoerd in de emoties van het leven.” De rode draad in Grace is liefde. “Liefde of gebrek aan liefde. Het is maar net hoe je het bekijkt. Grace heeft mooie karakterrollen die onze regisseur Jeanette Harpe op haar manier invulling heeft gegeven. Daardoor kunnen wij als speler deze op een unieke manier neerzetten.”

Mireille Susetyo benadrukt dat de voorstelling Grace niet zwaar op de hand is. “Je wordt er wel in meegezogen, in de levensverhalen en levenswijsheden, maar het wordt luchtig gebracht. Een van onze leden verwoordde het als volgt: Ik heb ademloos zitten kijken, ik dacht dat ik in een film zat. Mooie woorden van iemand die vrij kritisch is.”

– Hannie Bettgens

VOORVERKOOP
Marvilde Toneel staat met de voorstelling Grace op vrijdag 8 en zaterdag 9 november op de planken van theater De Schalm. Wie het niet wil missen en er zeker bij wil zijn, kan kijken voor reserveringen op: www.marvildetoneel.nl