‘Het is heerlijk om in de huid van een ander te kruipen’

Van de redactie

VELDHOVEN – Al 90 jaar zorgt toneelvereniging Marvilde voor een avondje vermaak. Heel bijzonder omdat ze is ontstaan uit de gelijknamige voetbalclub. “Dat was in die tijd heel uniek en waarschijnlijk zijn we de enige toneelvereniging die op deze manier is gestart”, vertelt Sjef van der Velden. “Het toneel was bedoeld om de avond wat op te luisteren en een paar centjes bij te verdienen voor de vereniging. Destijds vaak de enige vorm van vermaak, televisie bestond nog niet.”

Door de jaren heen heeft Marvilde Toneel zeer uitlopende stukken gespeeld. “Van oudsher speelde Marvilde Toneel kluchten en blijspelen wat erg leuk was voor iedereen die de voorstelling kwam bekijken”, mengt Karin de Laat zich in het gesprek. De laatste jaren is Marvilde Toneel vernieuwend bezig geweest en zijn stukken gespeeld uit de hoek van de misdaad en drama. “We hebben het vooral aan de regisseurs te danken dat we zo’n veelzijdige toneelstukken hebben mogen spelen. Dat heeft ons als amateurvereniging op een hoog niveau gebracht waar we erg dankbaar voor zijn.”  

Marvilde Toneel kent een echt verenigingsgevoel waar mensen graag bij willen horen. Zo is Hans Heesbeen ruim 50 jaar bij de club, Sjef van der Velden zo’n 40 jaar en Karin de Laat alweer 35 jaar. Laatstgenoemde is doorgestroomd vanuit het jeugdtoneel. “Het is heerlijk om in de huid van een ander te kruipen!”, aldus De Laat. “Voor kinderen is het ook heel goed om te spelen; ze leren spreken in het openbaar en worden zelfverzekerder.”
Waar vroeger nog gespeeld wordt in de kantine van de voetbalvereniging staat de acteurs van Marvilde Toneel nu op de planken van Theater de Schalm. “Daar ervaren we de magie van het theater met alle technieken. We zijn trots op wat we door de jaren heen hebben bereikt.”

Tegelijkertijd kampt ook Marvilde Toneel met de nodige problemen. Het is lastig om het hoofd financieel boven water te houden. Ook het aantrekken van nieuwe leden valt lang niet mee. “We kunnen altijd mensen gebruiken die zich op de een of andere manier bij de vereniging willen voegen.” Van der Velden probeert te duiden waar het volgens hem aan ligt. “Vroeger was alles meer verbroederd, het ons kent ons gevoel, en het verenigingsleven leefde sterk in de hele samenleving. Dat is door de jaren heen wel veranderd. Lidmaatschappen waarbij de kinderen automatisch de ouders opvolgden behoren tot het verleden.”

‘Wat is normaal? ’ gaat over 4 ex-psychiatrische patiënten die klaargestoomd worden om weer deel te nemen in de maatschappij. Daarbij rijst de vraag wat normaal is. Verwarring en hilariteit alom!
Te zien vrijdag 17 en zaterdag 18 november, aanvang 20.15 uur in De Schalm. Entree 15,00 euro.

Jubileumvoorstelling