Project omschrijving

‘Juultje’ De Vlinders en de Vis (2016)

Leeftijd

46 (?)

Lid sinds

2008 (13 jaar)

Zit ook op

Toneel omdat…

Wat is er zo leuk aan Marvilde Toneel?
Sommige leden ken ik nog van toen we kind waren en samen bij kindertoneelgroep De Kijkdoos zaten, dat is al leuk. Maar wat fijn is in onze groep dat we steun, begrip en acceptatie voor elkaar hebben. Elkaar iets gunnen en we genieten ook van hoe de ander groeit. Wat toneel betreft zijn we een echte eenheid.

Hoe leef je je in, in een nieuwe rol?
Bij “platte” typetjes is het voor mij een kwestie van spiegelen aan een ander gelijkwaardig type. Maar bij rollen met veel diepgang, blijf ik zo dicht mogelijk bij mezelf, put uit m’n eigen levenservaring of verdiep me in situaties van soortgelijke personages. Veel denken hoe deze mensen in het leven zouden staan, verhaal zin voor zin uitpluizen op intonatie etc.

Heb je moeite met het leren van je tekst?
Nee, gelukkig niet.

Moeilijkst gespeelde rol?
De rol van Dolly (Chez Dolly). Omdat het hem niet zat in de tekst maar vooral in het non verbale. Steeds verder aftakelen zonder te overdrijven, klein spelen, midden in een speach flauw vallen op het podium en de zelfdoding met pillen moest allemaal heel geloofwaardig zijn. Terwijl andere spelers rollen verbaal mooi waren en veel actie hadden, ook leuke, luchtige momenten moest ik mij ook bij de repetities zieker en zieker in leven…

Leukste gespeelde rol(len)?
Ik vind er zo veel leuk. Henriëtte (3×2=6 te veel) vanwege alle actie, de timing en het deurenspel alla Ray Cooney, M’n rol in Groeten uit de Veluwe, echte klassieke humor. Maar ook Juutje (De Vlinders en de Vis) was een interessant type. Het is leuk om de mensen aan het denken te zetten. Dat je ze ook zonder iets te zeggen naar je kan laten kijken.

Heb je een bepaald ritueel voor je het podium opgaat?
Nee

Je grootste blooper?
Vooralsnog geen bloopers meegemaakt gelukkig. Wel veel dingen die beter hadden gemoeten wat mij betreft. Ik ben erg kritisch, soms te perfectionistisch misschien.

Wat is toneel voor jou?
Puur genieten. Heerlijk om in de huid van een ander te kruipen, de sfeer in het theater, de groei tot het eindproduct en vooral de waardering van ons publiek.

Hoogtepunt
Dat kan niet anders dan mijn recentste rol zijn van Grace. Een rol waar alles in zit, je kan je vastbijten in een rollercoaster vol emoties. Klein spelen, fragiel, schelden, vechten, aangeschoten, melancholisch, nadenkend, gepassioneerd etc. Maar dan ook nog een ontwikkeling doorgaan tijdens het stuk van verwaande diva met masker van alles goed in de openbaarheid tot steeds verder aftakelen. Maar ook van hard en niemand nodig hebben naar kwetsbaar en lief.

Speelde in